Bevisa att man bor tillsammans

Hej. Jag är tillsammans med min partner sedan tre år och vi bor tillsammans sedan ett år tillbaka i Marocko. Min fråga till er är hur vi kan bevisa detta då bostadskontraktet står på mitt namn och vi inte har några gemensamma räkningar tillsammans ifall jag skulle vilja ansöka om partnervisum i Sverige för sambos?

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Editor
3 years ago

Hej!

Tack för din fråga.

Om ni ska lämna in en ansökan som anhörig till svensk medborgare finns det inget krav på att ni ska ha bott tillsammans. Det kan vara förmånligt att ha bott tillsammans i minst 2 år då den sökande i dessa fall vanligtvis kan beviljas permanent uppehållstillstånd direkt. I dessa fall behöver man bevisa att man har bott tillsammans men om man inte har tillräckligt med dokumentation kommer den sökande vanligtvis att beviljas ett tillfälligt uppehållstillstånd istället så länge som man kan bevisa att relationen är äkta. Bevis för relationen brukar ges I form av bilder, textmeddelanden, flygbiljetter som visar att ni besökt varandra, osv.

Då jag förstår att ni enbart bott tillsammans i 1 år kommer din partner troligtvis att enbart få ett tillfälligt uppehållstillstånd som kommer att vara giltigt i 2 år om er ansökan beviljas. Om ni behöver lämna in dokument som visar att ni har bott tillsammans vill Migrationsverket vanligtvis få in kontrakt eller räkningar. Migrationsverket har dock fri bevisföring vilket innebär att ni kan lämna in vilka dokument som ni vill för att bevisa att ni har bott tillsammans. Migrationsverket föredrar vanligtvis att mer officiella dokument lämnas in (om ni har brev från banken, lönespecifikationer om sökandes adress framgår, räkningar, kontrakt, ett utdrag från en myndighet som visar att ni bor tillsammans, osv.) men ni får egentligen lämna in vad som helst för att bevisa detta. Det finns dock ingen garanti att handläggaren kommer att acceptera dokumenten som lämnas in som bevis av samboende om dessa inte är mer officiella.

Med vänliga hälsningar,
SwedishImmigration